אחרי המתנה של כמעט שבועיים, סוף סוף קיבלתי את הטלפון הפתוח של ZTE וחשבתי לכתוב סקירה קצרה.
קניתי את הטלפון הזה בעיקר כדי לשחק קצת עם FirefoxOS ולהתנסות בפיתוח אפליקציות לפלטפורמה. אז הסקירה הזו הולכת להתמקד בעיקר בצד הפיתוחי של הטלפון הזה בעיקר מבחינת הפתיחות שלו (כי לפתח בשבילו ממש עוד לא יצא לי).
אם אתם חושבים על לקנות את הטלפון בשביל שימוש יומיומי, העצה שלי היא שזה מאוד לא מומלץ. מוזילה טוענת שהיא מכוונת את הטלפונים שלה ל”שווקים מתפתחים” שזו דרך יפה להגיד אנשים בלי כסף. הטלפון איטי, המסך טאצ’ לא מדייק והמצלמה 2MP שלו מצלמת תמונות כל כך גרועות שקשה לי להאמין שהן אפילו מגיעות ל2 מגה פיקסל. אני בטוח שתוכלו למצוא טלפון אנדרואיד טוב וזול יותר (אבל מה אני מקשקש אין שום סיכוי שמישהו בארץ בכלל שמע על הטלפון הזה אם הוא לא מפתח שלא לדבר על לרצות לקנות אותו).
גילוי נאות קטן אני די פאן בוי של מוזילה, אני מדביק מדבקות של פיירפוקס על כמעט כל רכיב אלקטרוני שיש לי, תרמתי להם כסף רק כדי לקבל חולצה עם לוגו של פיירפוקס עליה ובאופן כללי אני די מחבב אותם. אז אני ארשה לעצמי לרדת על הטלפון הזה כמה שיותר אבל רק בגלל שאני אוהב אותם.
אז בואו נתחיל מהמשלוח. הטלפון לא זמין לרכישה בארץ. כדי להזמין את הטלפון הזה לישראל הייתי צריך להזמין אותו מהחנות איביי של ZTE. הוא עולה בערך 80$ אבל בגלל שלא יכולתי להזמין אותו ישירות נאלצתי לשלוח אותו לכתובת בארצות הברית עם חברת שליחויות שנקראת buy2usa ומשם הם שלחו לי אותו תמורת 22$ בלבד. לזה הייתי צריך להוסיף עוד 34$ מסים מה שאומר שהמחיר בפועל לקהל הישראלי הוא 136$ שזה לא זול בכלל.
אחרי כמעט שבועיים של המתנה (שבוע למשלוח בתוך ארה”ב ועוד שבוע למשלוח לארץ) הגיע אלי הטלפון. אז נתחיל מכמה תמונות –
כמו שניתן לראות הטלפון מגיע עם בטריה, כבל USB, אוזניה ומטען בערך די סטנדרטי עד פה. ניתן לראות שהוא פועל עם SIM רגיל (מה שמאוד מצא חן בעיני כי יש לי SIM רגיל גם בטלפון בו אני משתמש ביום יום ככה שאני יוכל להחליף בניהם במידת הצורך בלי בעיות) ויש לו מקום למיקרו SD שלא תכננתי להשתמש בו כלל.
אז כמובן שהטענתי את הטלפון והדלקתי אותו כדי לראות איך המערכת נראית
מסך הפתיחה נראה מאוד נחמד אבל ניתן לראות שהמערכת לא אפויה לגמרי וישנם 5 אייקונים של אפליקציות בבסיס למרות שיש מקום רק ל4 (זו אולי אשמת הרום הספציפי של ZTE שעליו נרחיב קצת בהמשך). מעבר לזה הניווט בין התפריטים והאפליקציות לא תמיד ברור, לא תמיד ישנו כפתור חזור כדי לחזור לאיפה שהיית. ומה שהכי היציק לי זה שלא לצלם תמונות על הזיכרון הפנימי ואפילו לא ניתן להפעיל את תוכנת הצילום ללא הוספה של כרטיס מיקרו SD חיצוני, לא ברור איך זה פונה לקהל בשווקים מתפתחים אבל נו מיילא. ברור שקפצתי לחנות הצילום הקרובה למקום מגורי וקניתי את הכרטיס הכי זול שיכולתי למצוא רק כדי לראות איך המצלמה עובדת –
כפי שניתן לראות לא שווה את הרכישה של הכרטיס זיכרון.
אבל כאמור מדובר על גירסה מאוד ראשונית של מערכת שרצה על מכשיר מאוד בסיסי מבחינה טכנולוגית אז עד פה לא משהו שלא היה צפוי מראש.
מה שכן החלטתי לנסות להסתובב עם הטלפון מספר ימים ככה כדי לקבל קצת יותר את ההרגשה שלו. הכנסתי את הסים שיש לי מחברת פלאפון שעבד בלי בעיות למי שתהה. ובדקתי איך אני מעביר את כל הקונטקטס שלי מגוגל למכשיר. מסתבר שרק מגירסה 1.1.0 של FirefoxOS ניתן לייבא קונטקטס ישירות מגוגל. ואילו על הZTE מריץ את גירסה 1.0.1. מיד בדקתי איך אני מעדכן גירסה על המכשיר והבנתי שאני קודם צריך לפרוץ אותו לROOT ואז אני אולי אוכל להחליף את הboot.img ומשם להתקין גירסה חדשה ויש אנשים שאולי כבר הרסו את הטלפון שלהם בדרך ואוי אה ברוך… לא נשמע הרבה יותר פתוח מאנדרואיד.
אז התחלתי לעקוב אחרי מדריך שמסביר איך לקבל גישת ROOT על הטלפון. בגלל בעיות אבטחה שZTE לא טורחת לתקן. נקודה פחות ל ZTE.
אז עשיתי ROOT למכשיר בשניה וחצי בערך, אבל נראה לי די מסוכן להתחיל להחליף רומים בשלב הזה . הרי אני רוצה בעיקר לפתח לו אפליקציות ולא ממש בא לי לעשות מהטלפון הזה משקולת נייר ביום הראשון שקיבלתי אותו. אז שכבר הייתי בטוח שאני הולך לוותר על לעדכן את הגירסה מצאתי הסבר באתר של מוזילה שמסביר איך לעדכן את המכשיר . עדיין לא עקבתי אחריו ובטח יעברו כמה ימים עד שאני אחליט לנסות לעדכן את המכשיר אבל נראה מבטיח. נקודה לטובת מוזילה.
עידכון: אתם יכולים לקרוא את הפוסט האחרון שפרסמתי באנגלית שמסביר איך לעדכן את Firefox OS על הZTE כפי שניתן לראות בפוסט התהליך לא פשוט בכלל אז אין שום סיבה לתת נקודות למוזילה.
לגבי הקונטקטס מה שעשיתי בסוף היה להשתמש באפליקציה vCardIn כדי לייבא קובץ vCard מהSD לרשימה, באופן מפתיע יש המון אפליקציות שזמינות למכשיר בהתחשב בעובדה שמדובר על מערכת יחסית חדשה.
עדיין לא יצא לי לראות כמה נוח לפתח לפלטפורמה עצמה אבל אני מקווה להתחיל לעשות את זה בימים הקרובים ואני כמובן אשתדל לעדכן. מה שכן, נראה היתרון הגדול של FirefoxOS על מערכות אחרת כל מערכת מבוססת ווב יכולה בקלות מאוד להפוך להיות אפליקציית נייטיב במערכת ונראה שאפילו בשלב ההתחלתי הזה שיש מספיק מפתחים שישמחו לפתח עבור הפלאטפורמה.
מוזילה כנראהתצטרך לעבוד קשה כדי לשמור את המערכת שלה באמת פתוחה. בדומה לאנדרואיד יהיו הרבה חברות שירצו לשחרר מוצרים עם דרייברים סגורים שיקשו על מפתחים ומשתמשים להתקין את הגירסאות שלהם על המכשירים. לא ברור לי איך מוזילה מתכננת למנוע את זה וכרגע זה מרגיש כאילו גם עם ZTE המצב לא בהכרח מושלם, אבל אני באמת מקווה שהם יצליחו.